Keeperscorner

WELKOM IN DE KEEPERSCORNER
De keeperscorner is dé plaats voor keepers. Hieronder vind je informatie over keeperstrainingen, technieken en materialen.


Keeperstraining voor roulerende keepers
Wanneer een team geen vaste keeper heeft, wat meestal het geval is bij de Jongste Jeugd, is er de mogelijkheid voor de speler die op zaterdag keept, de voorafgaande vrijdagavond keeperstraining te volgen. Als deze speler nog nooit eerder heeft gekeept, wordt hij/zij wegwijs gemaakt in houding en basistechnieken. Voor spelers die al wel vaker hebben gekeept kan het ook geen kwaad om wat extra oefening te krijgen voordat je de wedstrijd ingaat.


De roulerende keepers van de E- en D-teams kunnen op vrijdagavond komen tussen 18:15 en 19:15. Wanneer een C-,B- of A-team ook geen vaste keeper heeft, kan op dezelfde manier een speler op de keeperstraining komen, vrijdagavond van 19:15 tot 20:30.


Keeperstraining voor vaste keepers
Voor de vaste keepers is er keeperstraining op vrijdagavond: E- en D-teams trainen van 18:15 tot 19:15, C-,B-,A- en Senioren-teams van 19:15 tot 20:30. Wanneer je vast keept, verwacht je team van je dat je goede kwaliteiten hebt en, net zoals reguliere spelers, beter wordt. Daarom wordt je ook op de vrijdagavondtraining verwacht. In de reguliere trainingen wordt je als keeper vaak als schietschijf gebruikt, terwijl er in de wedstrijd nauwelijks harde ballen van de cirkelrand op het doel afkomen. Daarom raden wij aan dat als 3x in de week trainen niet lukt (2 reguliere- en 1 keeperstraining), je één van de reguliere trainingen overslaat en in ieder geval op de keeperstraining komt, alleen zo wordt je beter.


Tijdens de zaalcompetitie is er door te weinig zaalruimte geen zaal keeperstraining. Voor vragen kun je terecht bij de keeperstrainers. (Onderaan de pagina)


Training en Technieken
Bij het geven van de keeperstraining gaan wij uit van zowel het niveau van de individuele keeper als de vereiste kwaliteiten die horen bij de leeftijdscategorie van de keeper. Dit betekent dat wanneer een bepaalde keeper meer moeite heeft met een techniek, of deze juist sneller onder de knie heeft, hij/zij een aangepaste oefening of individuele aandacht krijgt.


Hoewel het meestal voldoende is om tijdens een oefening mondelinge aanwijzingen te krijgen, is wat ondersteunend beeldmateriaal soms ook handig. Hiervoor kun je terecht bij het Youtube-kanaal van Keepersclub Nijmegen. Hierop vind je 13 veld- en 6 zaaltechnieken, uitgevoerd door keepers van HC Nijmegen.


Materialen
In het kader van uniformiteit en universaliteit hebben wij ervoor gekozen om langzaam over te gaan op keepersmaterialen van één merk. Wij hebben hierbij voor OBO gekozen. Concreet betekent dit dat wij, in ieder geval bij aanschaf van nieuwe materialen, een product uit de OBO-collectie kiezen die bij de keeper past. Wij hanteren hierbij grotendeels de adviezen van OBO. Wanneer je materiaal beschadigd of kwijtgeraakt is, neem dan zo snel mogelijk contact op met onderstaande, dan kunnen wij het één en ander repareren of vervangen.


Kleuren
Ook de keepers zijn een team. Daarom vinden wij het belangrijk dat onze keepers eenheid en uniformiteit uitstralen. Om dit te bereiken geven wij zoveel mogelijk rode en zwarte materialen uit. Rood en zwart schrikken namelijk af, en geven de keeper een stevige uitstraling. Ook de keepersshirts zijn rood of zwart. Omdat echter niet alle materialen beschikbaar zijn in deze kleuren, komen er vooral bij de D- en E-keepers ook andere kleuren als oranje en blauw voor. Vanaf de C's streven wij er echter naar om de keepers in de voorgeschreven kleuren te steken.


Regels
Onderstaande regels zijn opgesteld om het keepen zo leuk en veilig mogelijk te laten verlopen. Iedereen die op een training, wedstrijd, andere teamactiviteit, op de velden van MHC Emmen of in materiaal van MHC Emmen keept, verplicht zich tot het naleven van deze regels. Bij het niet naleven van deze regels kan de Materiaalcommissie overgaan tot onmiddellijke inname van het materiaal.


A. Keepen

1. Tijdens het keepen is het te allen tijde verplicht gebruik te maken van alle door de materiaalcommissie verstrekte bescherming.

2. De keeper mag eventueel eigen materiaal gebruiken, onder voorwaarde dat dit niet leidt tot een lager beschermingsniveau dan wanneer enkel het door de materiaalcommissie verstrekte materiaal wordt gebruikt.


B. Materiaal

1. Het materiaal is, en blijft tijdens het gebruik, eigendom van de club.

2. Het bovenstaande materiaal wordt voor de duur van één seizoen uitgeleend.

3. De ontvanger is verantwoordelijk voor het materiaal zolang deze niet weer ingenomen is door de materiaalcommissie.

4. Er wordt zorgvuldig met het materiaal omgegaan, dus het wordt alleen op normale wijze voor de doeleinden gebruikt waarvoor het bestemd is.

5. Het keeperspak wordt regelmatig gelucht (bij voorkeur buiten), bijvoorbeeld na elke uitwedstrijd.

6. Het keeperspak wordt regelmatig schoon gemaakt, minstens één keer per maand, bij voorkeur elke week. (Het beste werkt een doek met wat afwaszeep en warm water). Zacht materiaal mag gewassen worden in de wasmachine, niet centrifugeren, niet in bovenladers! Schoonmaakinstructie

7. Het gebruik van een kluisje is alleen toegestaan wanneer deze vergrendeld wordt.

8. Een kluisje mag alleen vergrendeld worden met een door de club uitgegeven slot, het gebruik van een ander slot is alleen in overleg met de materiaalcommissie mogelijk.

9. Het materiaal wordt aan het eind van het seizoen op een nader te bepalen datum ingeleverd. Het materiaal is dan onbeschadigd, schoongemaakt en compleet.

10. Bij beschadiging, verlies of diefstal wordt onmiddellijk melding gemaakt bij de materiaalcommissie: [email protected] 

11. Bij oneigenlijk gebruik, onzorgvuldige omgang of bij verlies kan de materiaalcommissie besluiten tot onmiddellijke inname van één of alle materialen en kunnen eventuele onkosten verhaald worden op de ontvanger.


C. Verplichte bescherming:

Vanaf E-niveau: klompen, legguards, bodyprotector, handschoenen, helm

Vanaf D-niveau: broek, tock, elleboog- / armbeschermers, keelbeschermer

Optioneel: kniebeschermers


Keepersclinics
Het is voor een keeper zowel leuk als leerzaam om een clinic te bezoeken. Op deze clinic kom je in contact met andere keepers en krijg je les van andere trainers. Hierdoor kun je nieuwe dingen leren, of kom je net een stapje verder met een al bekende techniek. Ook zijn op clinics meestal hulpmiddelen aanwezig die niet op de club aanwezig zijn, zoals een ballenkanon of een reboundbak.


Ook zijn er op clinics meestal internationals aanwezig die je verder helpen met individueel advies. Ook geven ze demonstraties. Je kunt ook overwegen om mee te doen aan een keeperskamp. Op zo'n kamp ben je 5 dagen lang bezig met het keepen en alles eromheen.


Enkele aan te raden keepersclinics zijn die van HC Ares (in oktober), onder leiding van keepersschool HaLoKs, en die van HC Fletiomare (in juni), onder leiding van Martijn Drijver. Voor een keeperskamp kun je terecht bij SportWays. De kampen zijn meestal in de mei- of zomervakantie. De kosten voor een clinic liggen tussen de € 25 en € 40, een kamp kost rond de € 450.


 


Vragen over keeperstraining en -materialen:
Frank Hemme ([email protected]